Οι νέοι κανόνες της Europol διευρύνουν μαζικά τις αστυνομικές εξουσίες και μειώνουν την προστασία των δικαιωμάτων

Δεδομένου του ρόλου της Europol ως «κόμβου» για την επεξεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων οντοτήτων, οι νέοι κανόνες αυξάνουν έτσι τις εξουσίες όλων των αστυνομικών δυνάμεων και άλλων υπηρεσιών που συνεργάζονται με την Europol, υποστηρίζει η έκθεση, Ενδυνάμωση της αστυνομίας, κατάργηση προστασίας .

Τα νέα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Ευρωπόλ περιλαμβάνουν την υποστήριξη του δικτύου αστυνομικών «ειδικών μονάδων επέμβασης» της ΕΕ και τη διαχείριση μιας πλατφόρμας συνεργασίας για τον συντονισμό κοινών αστυνομικών επιχειρήσεων, γνωστής ως EMPACT. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι οι κανόνες που διέπουν την επεξεργασία και την ανταλλαγή δεδομένων.

Η Ευρωπόλ έχει πλέον τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων που της διαβιβάζονται από τα κράτη μέλη για άτομα που μπορεί να είναι εντελώς αθώα και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με οποιαδήποτε εγκληματική δραστηριότητα , μια κίνηση που νομιμοποιεί μια προηγουμένως παράνομη δραστηριότητα για την οποία η Ευρωπόλ είχε προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επόπτης Προστασίας Δεδομένων.

Ο οργανισμός μπορεί πλέον να επεξεργάζεται «δεδομένα διερεύνησης» τα οποία, εφόσον σχετίζονται με «συγκεκριμένη ποινική έρευνα», θα μπορούσαν να καλύπτουν οποιονδήποτε, οπουδήποτε , και έχει την εξουσία να διεξάγει έργα «έρευνας και καινοτομίας». Αυτά θα προσανατολιστούν στη χρήση τεχνικών μεγάλων δεδομένων, μηχανικής μάθησης και «τεχνητής νοημοσύνης», για τις οποίες μπορεί να επεξεργάζεται ευαίσθητα δεδομένα, όπως γενετικά δεδομένα ή εθνικό υπόβαθρο.

Η Ευρωπόλ μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί δεδομένα που λαμβάνονται από κράτη εκτός ΕΕ για να εισάγει «πληροφοριακές ειδοποιήσεις» στη βάση δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν και να παρέχει «βιομετρικά δεδομένα από τρίτες χώρες» στις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις, αυξάνοντας την πιθανότητα λήψης δεδομένων κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «ξεπλένεται» στην ευρωπαϊκή αστυνόμευση και αυξάνει την πιθανότητα τρίτων κρατών να χρησιμοποιούν την Europol ως αγωγό παρενόχλησης πολιτικών αντιπάλων και αντιφρονούντων.

Οι νέοι κανόνες χαλαρώνουν ουσιαστικά τους περιορισμούς στις διεθνείς διαβιβάσεις δεδομένων , επιτρέποντας στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού να εγκρίνει διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων σε τρίτα κράτη και διεθνείς οργανισμούς χωρίς νομική συμφωνία – ενώ τα κράτη προτεραιότητας για διεθνή συνεργασία περιλαμβάνουν δικτατορίες και αυταρχικά κράτη όπως η Αλγερία. Αίγυπτος, Τουρκία και Μαρόκο.

Ταυτόχρονα, η ανεξάρτητη εξωτερική εποπτεία της επεξεργασίας δεδομένων του οργανισμού έχει μειωθεί σημαντικά. Το όριο για την παραπομπή νέων δραστηριοτήτων επεξεργασίας δεδομένων στον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) για εξωτερικό έλεγχο έχει αυξηθεί και εάν η Ευρωπόλ αποφασίσει ότι οι νέες εργασίες επεξεργασίας δεδομένων «είναι ιδιαίτερα επείγουσες και απαραίτητες για την πρόληψη και την καταπολέμηση μιας άμεσης απειλής» , μπορεί απλώς συμβουλευτείτε τον ΕΕΠΔ και, στη συνέχεια, ξεκινήστε την επεξεργασία δεδομένων χωρίς να περιμένετε απάντηση.

Ο οργανισμός καλείται τώρα να απασχολήσει έναν Υπεύθυνο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRO), αλλά ο ρόλος στερείται σαφώς ανεξαρτησίας: ο FRO θα διοριστεί από το διοικητικό συμβούλιο «μετά από πρόταση του εκτελεστικού διευθυντή» και «θα αναφέρεται απευθείας στον εκτελεστικό διευθυντή “.

Ο Chris Jones, διευθυντής του Statewatch , δήλωσε:

«Οι προτάσεις για την αύξηση των εξουσιών της Europol δημοσιεύθηκαν έξι μήνες μετά την έκρηξη του κινήματος Black Lives Matter σε όλο τον κόσμο, ζητώντας νέους τρόπους για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας που έβλεπαν πέρα ​​από το αποτυχημένο, παραδοσιακό μοντέλο αστυνόμευσης.

Με τους νέους κανόνες που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο, η ΕΕ αποφάσισε να ενισχύσει αυτό το μοντέλο, ενθαρρύνοντας την Europol και τα κράτη μέλη να συγκεντρώσουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων, να αναπτύξουν τεχνολογίες «τεχνητής νοημοσύνης» για την εξέτασή τους και να αυξήσουν τη συνεργασία με κράτη με αποκρουστικά ανθρώπινα δικαιώματα ρεκόρ.”

Ο Yasha Maccanico, ερευνητής στο Statewatch, είπε:

«Η Europol προσγειώθηκε σε ζεστό νερό με τον Ευρωπαίο Επόπτη Προστασίας Δεδομένων τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο για παραβίαση των κανόνων προστασίας δεδομένων – ωστόσο οι νομοθέτες της ΕΕ αποφάσισαν να μειώσουν τις εποπτικές εξουσίες του ΕΕΠΔ. Ο ανεξάρτητος, κριτικός έλεγχος και η εποπτεία του αστυνομικού οργανισμού της ΕΕ δεν χρειάστηκε ποτέ περισσότερο».

Η έκθεση έχει δημοσιευθεί μαζί με έναν διαδραστικό «χάρτη» των υπηρεσιών της ΕΕ και τις «διαλειτουργικές» βάσεις δεδομένων αστυνόμευσης και μετανάστευσης , που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην κατανόηση και την περαιτέρω έρευνα σχετικά με την αρχιτεκτονική δεδομένων στον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ.

Επικοινωνία

Για περισσότερες πληροφορίες ή σχόλια, επικοινωνήστε με το comms [στο] statewatch.org ή καλέστε (+44) (0) 203 393 8366.

Πηγή: Athens Indymedia