Εμπρηστική επίθεση σε οχήματα του γερμανικού στρατού στο Kassel
Δημοσιεύτηκε αρχικά στο γερμανικό indymedia, στις 17 Αυγούστου 2022
Το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, δύο οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς στην περιοχή του Bad Willhelmshöhe στο Kassel (στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης). Τα δύο οχήματα που καταστράφηκαν ολοσχερώς απ’ τις φλόγες ήταν δύο πολιτικά οχήματα, τα οποία ανήκαν στον στόλο οχημάτων του γερμανικού στρατού, και βρίσκονταν σταθμευμένα κοντά στο κέντρο εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι μπάτσοι ισχυρίζονται πως το κόστος της ζημιάς ανέρχεται σε 5ψήφιο αριθμό. Μια μικρή σταγόνα στον ωκεανό, σε σύγκριση με τα τεράστια ποσά που ξοδεύονται αυτή τη στιγμή στον επανεξοπλισμό.
Από όταν όλες οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να ξοδεύουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε πολεμικές προετοιμασίες, εκτινάχθηκαν στην Ευρώπη οι δαπάνες σε στρατιωτικά και εξοπλιστικά προϊόντα. Έκτοτε, ο γερμανικός στρατός μάς παρουσιάζεται ύπουλα ως “ξεπερασμένα στρατεύματα, υποβαθμισμένα σε εξευτελιστικό βαθμό λόγω της μείωσης των δαπανών”, και ως “ανέτοιμος για μάχη”. Στόχος είναι να πειστεί η κοινή γνώμη πως οι τεράστιες επενδύσεις στο στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα είναι δικαιολογημένες και εξυπηρετούν την ασφάλεια της Ευρώπης. Όταν στην αρχή αυτής της χρονιάς κλιμακώθηκε ξανά ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ρωσική άρχουσα τάξη έστειλε τον στρατό της να ολοκληρώσει την προσάρτηση των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας, για τις οποίες εκτυλίσσονται χρόνιες διενέξεις, οι εκκλήσεις για τον αναγκαίο επανεξοπλισμό της Ευρώπης βρήκαν τελικώς ευήκοα ώτα.
Σε μια ταχύρρυθμη βουλευτική διαδικασία, 100 δισεκατομμύρια ευρώ από “ειδικά ταμεία” διατέθηκαν στον γερμανικό στρατό, ξέχωρα απ’ τις εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες ανέρχονταν ήδη στα 56 δισεκατομμύρια δολλάρια από το 2021. Οι γερμανικές εταιρείες όπλων, των οποίων το πολεμικό υλικό πωλείται μαζικά πλέον στην Ουκρανία και παράγεται για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, τρίβουν τα αιματοβαμμένα χέρια τους και μπορούν να διακηρύξουν με τη συνείδησή τους καθαρή: “Αυτή τη φορά βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά”. Επηρμένος από αυτό το κλίμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall, Armin Papperger, ο οποίος συνήθως απέφευγε τα φώτα της δημοσιότητας ως είθισται για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, πλέον δε χάνει ευκαιρία να προμοτάρει την εταιρεία του, της οποίας οι τιμές μετοχής έχουν διπλασιαστεί απ’ την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το γεγονός πως η γερμανική βιομηχανία όπλων ενδιαφέρεται μόνο για τα κέρδη και δεν έχει καμιά ηθική, επιβεβαιώνεται με το εμπόριο όπλων με το φασιστικό καθεστώς Ερντογάν στην Τουρκία ή με τη Σαουδική Αραβία, της οποίας ο στρατός συνέβαλε να καταπνιγούν οι διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης στο Μπαχρέιν το 2011. Οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες όπλων έχουν επίσης πουλήσει τα μηχανήματά τους στη Ρωσία, ωστόσο, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, επιβλήθηκε εμπάργκο όπλων απ’ την Ε.Ε. Προκειμένου να συνεχίσουν όμως, οι έμποροι όπλων εκμεταλλεύτηκαν -όπως άλλωστε συνηθίζουν στον τομέα αυτόν- ένα νομικό παραθυράκι ώστε να παρακάμψουν το εμπάργκο.
Επί της ουσίας, ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός δεν καθιστά τον κόσμο πιο ασφαλή. Το αντίθετο: Κανένα κράτος στον κόσμο δεν αγοράζει τανκς και τα αφήνει να σκουριάζουν σ’ ένα γκαράζ. Η λεγόμενη “αποτρεπτική ισχύς” του ανταγωνισμού εξοπλισμών είναι επίσης μια φενάκη. Στη μιλιταριστική λογική, η σκέψη θα ήταν η ακριβώς αντίθετη: Αν ο εχθρός πρόκειται να επανεξοπλιστεί, είναι καλύτερα εμείς να δράσουμε σήμερα, και όχι αύριο, ώστε να βρεθούμε ένα βήμα μπροστά του. Είδαμε λοιπόν πως η επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή, οι πάμπολλοι ελιγμοί και οι εξοπλιστικές δαπάνες που υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές της Ρωσίας, δεν απέτρεψαν την επίθεση κατά της Ουκρανίας. Αντιθέτως: Μόλις πριν την εισβολή των Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία, οι εξοπλιστικές δαπάνες του ΝΑΤΟ ανέρχονταν στα 1175 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ της Ρωσίας στα 66 δισεκατομμύρια δολλάρια.
Έχουμε δει πώς μοιάζει ένας πόλεμος όπου συμμετέχει το ΝΑΤΟ, προσφάτως στο Αφγανιστάν και μέχρι σήμερα στο Κουρδιστάν. Αφότου ο γερμανικός πληθυσμός είχε βεβαιωθεί για χρόνια πως οι στρατιώτες στο Αφγανιστάν θα έκαναν ανασκαφές, θα έφερναν τη δημοκρατία και θα άφηναν τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, πήρε μόλις 14 μέρες μετά τη λήξη της στρατιωτικής επέμβασης για να ξαναπέσει όλη η χώρα στα χέρια των Ταλιμπάν. Νωπή παραμένει η μνήμη των πολιτών που σκοτώθηκαν από επιθέσεις ντρόουν, των εγκλημάτων πολέμου (τα οποία διέπραξε μεταξύ άλλων και ο γερμανικός στρατός), και τέλος των τοπικών δυνάμεων που αφέθηκαν στη μοίρα τους. Στο μεταξύ, τουρκικά στρατεύματα -ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ- πολεμούν το Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων και γερμανικά όπλα. Πιο συγκεκριμένα, στο σήμερα αυτό σημαίνει: Συνεχείς βομβαρδισμοί στο Ιράκ και τη Βόρεια Συρία, κατάληψη περιοχών που προηγουμένως οι Κούρδοι είχαν απελευθερώσει απ’ τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Βόρεια Συρία/Rojava, χρήση δηλητηριωδών αερίων για τη μάχη ενάντια στο αντάρτικο μέτωπο στα κουρδικά βουνά, καταστολή κάθε αντίστασης στην Τουρκία.
Είναι πρωτίστως οι εταιρείες όπλων που κερδοσκοπούν απ’ τον επανεξοπλισμό και τις πολεμικές προετοιμασίες στην Ευρώπη. Ο κόσμος δε γίνεται πιο ασφαλής · το αντίθετο. Συνεπώς, οφείλουμε να παλέψουμε με αποφασιστικότητα ενάντια στη στρατιωτικοποίηση, τον επανεξοπλισμό και τις πολεμικές προετοιμασίες στη Γερμανία. Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε να μειώσουμε -έστω και ελάχιστα- τον στόλο οχημάτων του γερμανικού στρατού στο Kassel.
Για έναν κόσμο ειρήνης και ελευθερίας,
ας τσακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις
Πηγή: Act for Freedom Now
Μετάφραση: Επαναστατική Συνείδηση